Почетна / Вебновела (страна 31)

Вебновела

Одмазда – љубов и смртна казна (44. продолжение)

Неколкуте пеони јаваа на пампата и ги завршуваа дневните обрски додека првите ѕвезди се појавува на небото. По завршените задачи, пеоните запалија оган и ставија да се пече кртина месо. Тогаш, еден од нив извади виолина и со тажна мелодија почна да ја исполнува ноќта. Тажната мелодија допираше и до …

Повеќе »

Одмазда – љубов и смртна казна (43. продолжение)

 Капелата стануваше секојдневно прибежиште за младиот Анибал. Свесен за големиот грев кој и го нанесе на својата сопруга минатата ноќ, клечеше пред олтарот барајки прошка за својот грев.– Анибал, морам да разговарам со тебе, – до него како низ ехо допре гласот на Лукреција. – Не можам сега.– Те молам, …

Повеќе »

Одмазда – љубов и смртна казна (42. продолжение)

 Претставуваше вистинско задоволство за Енцо да ја види својата сестра Кристина покрај колибата каде што престојуваше.– Како си, фратело?, – го праша низ широка насмевка откако цврсто се прегрнаа за поздрав.– Добро колку што можам да бидам. Бев во селото и никој не сака да ми заврши работа…сметам дека дон …

Повеќе »

Одмазда – љубов и смртна казна (41. продолжение)

 Светлината од отворената врата ги заслепи очите на Анибал кој беше привикнат на мракот во шталата. Беше жеден, гладен, а разете на зглобовите го болеа онаму каде што беше заврзан. Прво забележа сенка, а потоа и јасните црти на својот татко. – Станувај, – му нареди.Одвај успеа да се исправи. …

Повеќе »

Одмазда – љубов и смртна казна (40. продолжение)

    Разочарување беше мал збор кога со солзи во очите, младата Моналиса ја виде својата мајка соединета во едно тело со Фаусто Кастењон над кујнската маса.– Излегувај одовде, Моналиса, – грчевито и нареди Марија Грација, отурнувајки го господарот од себе.– Мамо, што значи ова?

Повеќе »

Одмазда – љубов и смртна казна (39. продолжение)

     Фаусто беше вон себе. Од сите мигови кога бил бесен, овој пат ги надминуваше сите граници, помисли Анибал кога Фаусто го доведе во шталата за да му одржи лекција. Таковото лице беше црвено а раката посилна во секој нареден удар!– Педеру! Си ја платил Кристина бидејки не си успеал …

Повеќе »

Одмазда – љубов и смртна казна (38. продолжение)

      – Што се случи со портретот на татко ти?,- Естер го праша Фаусто, откако забележа дека повеќе не виси над каминот каде што стоеше со години.– Го извадив, – одговори Фаусто мирно, па набрзо ја смени темата. Неверството на неговиот татко со нана Тили беше нешто за кое …

Повеќе »

Одмазда – љубов и смртна казна (37. продолжение)

     Енцо го сопре пастувот пред колибата на ридот која фрлаше панорамски поглед на земјата која според тестаментот му припаѓеше нему и на неговата фамилија. Хектари земја на обработена земја и полиња со кафе во недоглед. Ова парче земја до каде што се доаѓаше по една козја патека, сместно …

Повеќе »

Одмазда – љубов и смртна казна (36. продолжение)

 Естер гледаше во писмото кое на нејзиниот кревет го остави Кристина. Се трудеше да биде мирна иако срцето можеше да и излезе од градите. Беше свесна за што се е способна таа жена.– Од каде ти е ова писмо, Кристина?– Го најдов во собата на мојот брат.– И што сакаш? …

Повеќе »

Одмазда – љубов и смртна казна (35. продолжение)

Кога Анибал и Антенор се вратија со своите коњи на фазендата, беше скоро полноќ. Топотот на коњите ги натера домашните да излезат на тремот.– Го најдовте ли Енцо?, – праша Естер во еден здив, плашејки се дека можеби дошло до најлошото. – Не, не го најдовме, – одговори Антенор, слегувајки …

Повеќе »
error: Содржината е заштитена!