Почетна / Живот / „Антево перо“, симпозиум во чест на Поповски на 5 октомври

„Антево перо“, симпозиум во чест на Поповски на 5 октомври

На научниот Симпозиум што во чест на великанот на македонскиот пишан збор Анте Поповски под наслов „Антево перо“, ќе се одржи во хотелот „Калин“ во Лазарополе на 5 октомври годинава, ќе земат учество еминентни научни работници,  писатели, уметници, сликари, јавни личности, но и негови познати. Проф. д-р Венко Андоновски, проф. д-р Кристина Николовска, д-р Атина Цветаноска,  доцент д-р Атанас Чупоски, м-р Симона Ристевска, м-р Наташа Данчевска, м-р Весна Крстиќ Андреевска, м-р Митра Блажевска и Панде Колемишевски се дел од поканетите учеснци кои ќе треба да се погрижат за расветлување на Антевото дело и неговиот лик.

Организаторите на Меѓународната поетско-културна манифестација „Анте Поповски – Антево перо“, и  Раководителот на овој научен собир проф. д-р Кристина Николовски се убедени дека конечниот список на учесници на Симпозиумот ќе биде уште подолг, независно што доделениот Буџет на Манифестацијата е крајно скромен и рестриктивен. Симпозиумот е пред сѐ насочен кон нови научни достигнувања, но може да биде отворен и кон поширок  пристап.

Симпозиумот ќе покрене: литературни, литературно-теориски, јазични, културолошки, филозофски, општествени теми, теми од историја на уметност, естетика, теми од културното-боемско живеење.

ТВ Сонце за манифестацијата „Антево перо“

Прилог на ТВ Сонце за првото издание на манифестацијата „Антево перо“

Gepostet von Антево перо am Montag, 15. Oktober 2018

По сесиите се предвидува да има дискусии и предлагање на нови теми за следниот Симпозиум, а организациониот Одбор на Манифестацијата ќе се погрижи да отпечати и Зборник на трудови од Симпозиумот.

Дани | ТВ Пакет

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

МБСК и Амбасадата на Бугарија организираа продуктивна средба

Македонско-бугарската стопанска комора и Амбасадата на Р.Бугарија во Македонија со бизнис секторот од двете држави …

Leave a Reply

error: Содржината е заштитена!