Почетна / Живот / Доделени наградите на ЗИКМ на годинешниот Саем на книгата во Скопје

Доделени наградите на ЗИКМ на годинешниот Саем на книгата во Скопје

Во рамки на XXXII Меѓународен саем на книгата во Скопје, во сабота, 12.09.2020, со почеток од 19 часот, Здружението на издавачите и книжарите на Македонија традиционално ги додели наградите поделени во 5 категории, за изданија издадени меѓу двата саеми. Одлуката ја донесе тричлена стручна комисија во состав проф. д-р Наташа Аврамовска претседател, новинарката Весна Дамчевска, член, и академскиот ликовен уметник Златко Глигоров, член. Право на учество имаа сите изложувачи на саемот.

Добитници на наградитe се следниве книги и реализатори:

I КАТЕГОРИЈА: Најдобро оригинално издание од областа на литературата, науката, културата и уметноста меѓу двата саеми

I. НАГРАДА

ЗА НАЈДОБРО ОРИГИНАЛНО ИЗДАНИЕ ОД ОБЛАСТА НА ЛИТЕРАТУРАТА, НАУКАТА, КУЛТУРАТА И УМЕТНОСТА МЕЃУ ДВАТА САЕМИ

„лингвистички атлас на македонските дијалекти”

уредник: Марјан Марковиќ, издавач: МАНУ, Скопје

II. НАГРАДА

ЗА НАЈДОБРО ОРИГИНАЛНО ИЗДАНИЕ ОД ОБЛАСТА НА ЛИТЕРАТУРАТА, НАУКАТА, КУЛТУРАТА И УМЕТНОСТА МЕЃУ ДВАТА САЕМИ

„222 антиупатства за лична употреба (1978-2018)”

автор: Александар Прокопиев, издавач: АВАНТ ПРЕС, Скопје

II КАТЕГОРИЈА: Најдобро ликовно-графичко обликување и дизајн на книга – едиција меѓу двата саеми

I. НАГРАДА

ЗА НАЈДОБРО ЛИКОВНО-ГРАФИЧКО ОБЛИКУВАЊЕ И ДИЗАЈН НА КНИГА-ЕДИЦИЈА МЕЃУ ДВАТА САЕМИ

„ЖИВОПИСОТ НА ОХРИДСКАТА АРХИЕПИСКОПИЈА xi-xvii ВЕК”

автор: Цветан Грозданов, издавач: МАНУ и МАТИЦА МАКЕДОНСКА, Скопје

II. НАГРАДА

ЗА НАЈДОБРО ЛИКОВНО-ГРАФИЧКО ОБЛИКУВАЊЕ И ДИЗАЈН НА КНИГА-ЕДИЦИЈА МЕЃУ ДВАТА САЕМИ

„МУРАЛНОТО СЛИКАРСТВО ВО ИСЛАМСКИТЕ САКРАЛНИ ГРАДБИ ВО МАКЕДОНИЈА”

автор: Дита Старова – Ќерими, издавач: ЛОГОС-а, Скопје

III. НАГРАДА

ЗА НАЈДОБРО ЛИКОВНО-ГРАФИЧКО ОБЛИКУВАЊЕ И ДИЗАЈН НА КНИГА-ЕДИЦИЈА МЕЃУ ДВАТА САЕМИ

„ВИДЕНО ПОД НОЌНА СВЕТИЛКА (Записи на стражарот)”

автор на текст и дизајн: Филип Клетников, издавач: АВАНТ ПРЕС, Скопје

III КАТЕГОРИЈА: Најдобро илустрирана книга или сликовница меѓу двата саеми

I. НАГРАДА

ЗА НАЈДОБРО ИЛУСТРИРАНА КНИГА ИЛИ СЛИКОВНИЦА МЕЃУ ДВАТА САЕМИ

„како ги дресираме мама и тато”

автор: Владимир Петрушевски – Фили, илустрации: Наташа Костовска, издавач: МАГОР, Скопје

II. НАГРАДА

ЗА НАЈДОБРО ИЛУСТРИРАНА КНИГА ИЛИ СЛИКОВНИЦА МЕЃУ ДВАТА САЕМИ

„ПРИНЦЕЗАТА НА КНИГИТЕ”

автор: Ана Стојанов, илустрации: Ева Шабанова, издавач: ЕДУКА МАК, Скопје

IV КАТЕГОРИЈА: Награда „Јаков од Камена Река” за најдобра компјутерска обработка за печат или отпечатена книга или едиција меѓу двата саеми:

I. НАГРАДА

„ЈАКОВ ОД КАМЕНА РЕКА”ЗА НАЈДОБРА КОМПЈУТЕРСКА ОБРАБОТКА, ПЕЧАТ И ИЗРАБОТКА НА КНИГА ИЛИ ЕДИЦИЈА МЕЃУ ДВАТА САЕМИ

„ANALIZA E FORMËS SË MUZIKËS KLASIKE”

Автор: William E. Caplin, Издавач ЛОГОС-А

II. НАГРАДА

„ЈАКОВ ОД КАМЕНА РЕКА”ЗА НАЈДОБРА КОМПЈУТЕРСКА ОБРАБОТКА, ПЕЧАТ И ИЗРАБОТКА НА КНИГА ИЛИ ЕДИЦИЈА МЕЃУ ДВАТА САЕМИ

„ЕВРОПСКИ КНИЖЕВЕН МОЗАИК”

издавач: МАГОР, Скопје

V КАТЕГОРИЈА: Најдобар книжар меѓу двата саеми.

Во оваа категорија, по тесната трка, комисијата одлучи да ја додели наградата на двајца конкуренти:

-НАГРАДА ЗА НАЈДОБАР КНИЖАР МЕЃУ ДВАТА САЕМИ

ХАДИС ЧАКО

ЗДРУЖЕНИЕ ЗА НАУКА И КУЛТУРА „ВАРДАР”, Скопје

Дани | ТВ Пакет

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Концерт под свеќи за прв пат во Македонска Филхармонија

Виртуозот на виолина Марио Хосен и „Профундис“ ја носат „Candlelight“ магијата во Македонија! Илјадници свеќи …

error: Содржината е заштитена!