Почетна / Живот / Аницин со самостојна изложба „Личен печат“ во Музеј на Скопје

Аницин со самостојна изложба „Личен печат“ во Музеј на Скопје

На ден 27.09.2019 година (петок) со почеток од 20:00 часот, се отвара самостојната изложба на академскиот графичар и графички дизајнер Дарко Аницин, под наслов „ЛИЧЕН ПЕЧАТ“. Изложбата „ЛИЧЕН ПЕЧАТ“ ќе се одржи во Музеј на Град Скопје, во Графичко студио.

На изложбата „ЛИЧЕН ПЕЧАТ“ Аницин се претставува со 16 акрилни цртежи, групирани во три различни димензии. Дел од делата се самостојни а дел од нив се групирани во диптих и триптих. За неговото создаваштво, Атанс Ботев, раководителот на Графичко студио, вели:

„При првичната средбасо цртежите на Дарко Аницин се наметнува впечатокот дека станува збор за отпечатени графички листови. Таквиот впечаток е сосема логиченако се земе предвид дека Аницин е графичар по вокација. Графичкото искуство го применил и во своите цртежи, особено во третманот на валерските односи (суптилноста и мекоста на сивите тонови потсетува на етканица) коишто во спрега со жестоко изразеното кјарокурско образуваат фина органска целина. Беспрекорно чистите маргини со коишто се „врамени“ цртежите, укажуваат на дисциплинарност и педантност – основен императив за бавење со графика.

Неговиот авторски израз евкоренет во долгогодишната традиција на апстрактната уметност, поточно акционото сликарство (action painting) и јапонската калиграфија. Усвојувајќи ја гестуалната сликарска постапка на Франц Клајн (широки црни потези на бела површина) и  Џексон Полок (dripping) авторот креира истовремено спонтани и експресивни цртежи во коишто ги проектира своите емоции, активирајќи ги при тоа потсвесните содржини на меморијата и извесни центри во себе во коишто е наталожено сето негово искуство кое што ретроспективно се протега дури до најраното детство – фаза во којашто секое дете низ цртеж го конкретизира своето доживување на светот околу себе. Како и многумина други уметници, Аницин е фасциниран од непосредноста на детските цртежи (поттик за своето творештво меѓудругото наоѓа и во цртежите на својата ќерка) кои отсекогаш претставувале идеал, ултимативен изблик на чиста, неповторлива креација.“

Дани | ТВ Пакет

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Видео | Боки 13 го најави предметот „Бумеранг“

Основното јавно обвинителство за гонење организиран криминал и корупција од денеска ја почнува кривично-правната операција …

Leave a Reply

error: Содржината е заштитена!