Почетна / Живот / Промовирана „Збирка есеи од кинеската филозофија“ на Стаматов

Промовирана „Збирка есеи од кинеската филозофија“ на Стаматов

Ви ја претставуваме „Збирка есеи од кинеската филозофија” од Д-р Александар Стаматов во издание на Аз-буки. Промоцијата се одржа во Метаноја под промоторство на Ана Димишковска.

Збирката содржи трудови кои авторот ги изработил за време на докторските студии и опфаќаат теми од областа на древната кинеска филозофија, неоконфуцијанизмот и некои современи аспекти на кинеската филозофија, вклучувајќи и компаративни трудови. Истата претставува единствена потемелна разработка на теми од кинеската филозофија од македонски автор, достапна на македонски јазик.

Стаматов дипломирал и магистрирал на Катедрата по филозофија на Универзитетот “Св. Кирил и Методиј” во Скопје, а докторирал на Националниот централен универзитет во Тајван во областа на кинеската филозофија. Автор е на книгата Тао на Небото и Земјата: Проблемот на Едното кај таоизмот и конфучијанизмот и на многубројни трудови на македонски, кинески и англиски јазик. Стаматов живее во Тајван и е професор на Универзитетот Минг Чуан.

Дани | ТВ Пакет

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Четири главни теми на претстојната конференција за е-трговија

Петок, 11 ноември е датумот резервиран за 5. јубилејно издание на најголемиот настан за е-трговија …

Leave a Reply

error: Содржината е заштитена!