Почетна / Живот / „НарАРТива 2023″ – изложба на слики и скулптури во Гевгелија

„НарАРТива 2023″ – изложба на слики и скулптури во Гевгелија

Во организација на ЈОУ Библиотека „Гоце Делчев” – Гевгелија, а во соработка со НУ Музеј – Гевгелија, од 25 декември во Галерија Амам во Гевгелија е отворена изложбата „НарАРТива 2023″ со слики и скулптури од современите македонски уметници: Никола Пијанманов, Вангел Срнаков, Владимир Илиевски, Ване Костуранов, Марија Трајаноска, Мирјана Крстева Массетти, Миле Ничевски, Тони Попов, Александар Јанев, Дамјан Ѓуров, Елена Ѓурова, Иван Кал’чев и Анамарија Митриќеска Калчева.
Од самите прапочетоци на литературата и визуелните уметности може да се зборува и за нивни интермедијални релации кои по својата природа отсекогаш биле двонасочни. Не само што низ целокупната историја литературните дела вдахновиле и биле втемелувачки жар во процесот на создавање на голем број ликовни дела или скулптури, туку и бројни книжевни дела имаат екфрастичко-експресивен предзнак, а обете уметности комплементарно се надоврзувале во сеопштата еволуција на уметноста, поединечни правци или струи.

Изложбата „НарАРТива 2023″ во организација на ЈОУ Библиотека „Гоце Делчев” – Гевгелија, а во соработка со НУ Музеј – Гевгелија се соочува со целта да ја долови едната од овие две насоки, поаѓајќи од позицијата на естетски и поетички разноликото творештво на современите македонски визуелни уметници – од дела кои своја подлога наоѓаат во поедичени наративни или ситуациски нишки од делата или личностите/ликовите на Е. А. По, Егзипери, Венедикт Ерофеев или В. Шимборска, преку дела инспирирани од ликот или творештвото на Чернодрински, Рацин и Шопов, до дела кои посуптилно или поиндиректно одразуваат некакви наративни обрасци и форми.

Дани | ТВ Пакет

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Нов роман „Се чини сѐ уште постои љубов“ на Тина Иванова

На 16 декември (сабота) со почеток во 19 часот, во Аудиокултура, ќе се одржи промоција …

error: Содржината е заштитена!