Почетна / Живот / Доделени наградите на ЗИКМ на овогодишниот Саем на книгата

Доделени наградите на ЗИКМ на овогодишниот Саем на книгата

Во рамки на XXXIII Меѓународен саем на книгата во Скопје, на 13.09.2021, со почеток од 11 часот, Здружението на издавачите и книжарите на Македонија традиционално ги додели наградите поделени во 5 категории, за изданија издадени меѓу двата саеми.

Одлуката ја донесе тричлена стручна комисија во состав: писателот Блаже Миневски, претседател, новинарката Весна Дамчевска, член, и академскиот ликовен уметник Златко Глигоров, член. Право на учество имаа сите изложувачи на саемот.

Добитници на наградитe се следниве книги и реализатори:

I КАТЕГОРИЈА: Најдобро оригинално издание од областа на литературата, науката, културата и уметноста меѓу двата саеми

ЗА НАЈДОБРО ОРИГИНАЛНО ИЗДАНИЕ ОД ОБЛАСТА НА ЛИТЕРАТУРАТА, НАУКАТА, КУЛТУРАТА И УМЕТНОСТА МЕЃУ ДВАТА САЕМИ

„VIOLA ARSENICA”

автор: Влада Урошевиќ, издавачи: ИК Готен, Скопје и МАНУ, Скопје

II КАТЕГОРИЈА: Најдобро ликовно-графичко обликување и дизајн на книга – едиција меѓу двата саеми

ЗА НАЈДОБРО ЛИКОВНО-ГРАФИЧКО ОБЛИКУВАЊЕ И ДИЗАЈН НА КНИГА-ЕДИЦИЈА МЕЃУ ДВАТА САЕМИ

Едиција „ГРАВИРИ”

дизајн: Јованчо Димоски, издавач: ПНВ ПУБЛИКАЦИИ, Скопје

III КАТЕГОРИЈА: Најдобро илустрирана книга или сликовница меѓу двата саеми

ЗА НАЈДОБРО ИЛУСТРИРАНА КНИГА ИЛИ СЛИКОВНИЦА МЕЃУ ДВАТА САЕМИ

„ПРИКАЗНИ ЗА ДОБРА НОЌ НА МАМА АНА”

Автор на текстот: Билјана С. Црвенковска, илустрации: Магдалена Тофилоска
и Горан Мрвиќ, издавач: СВЕТОТ НА БИБИ, Скопје

IV КАТЕГОРИЈА: Награда „Јаков од Камена Река” за најдобра компјутерска обработка за печат или отпечатена книга или едиција меѓу двата саеми:

„ЈАКОВ ОД КАМЕНА РЕКА”ЗА НАЈДОБРА КОМПЈУТЕРСКА ОБРАБОТКА, ПЕЧАТ И ИЗРАБОТКА НА КНИГА ИЛИ ЕДИЦИЈА МЕЃУ ДВАТА САЕМИ

„СИРЕНА КОЈА СЕ СМЕЕ: ПЕТ БАЈКИ ОД
ВЕНЕЦИЈАНСКОТО ГЕТО”

Aвтор: Мирјана Огњановиќ, илустрации Александар Палавестра, Издавач АВАНТ ПРЕС, Скопје

V КАТЕГОРИЈА: Најдобар книжар меѓу двата саеми.

-НАГРАДА ЗА НАЈДОБАР КНИЖАР МЕЃУ ДВАТА САЕМИ:

ИВОНА СТОЈКОВСКА

СВЕТОТ НА БИБИ, Скопје

Дани | ТВ Пакет

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Видео | Боки 13 го најави предметот „Бумеранг“

Основното јавно обвинителство за гонење организиран криминал и корупција од денеска ја почнува кривично-правната операција …

error: Содржината е заштитена!