Почетна / Вебновела (страна 27)

Вебновела

Одмазда – љубов и смртна казна 83 и 84

 Под врелото сонце, кочијашот на Темпестад ги водеше Фаусто, Енцо и Рикардо кон градот каде што требаше да се продаде ископаното злато, кое го носеа во еден сандак на задното седиште од кочијата.– Има уште доста додека да стигнеме до Пирапора, – Рикардо беше оној кој го прекина непријатниот молк …

Повеќе »

Одмазда – љубов и смртна казна (82. продолжение)

Силно и неконтролирано тропање на вратата во таа доба ја разбуди Марија Грација од сон. Се прашуваше кој ли би можел да биде, па го разбуди Антенор кој спиеше крај неа и двајцата појдоа кон влезната врата на бараката. На прагот стоеше Моналиса, испотена и одвај можеше да дојде до …

Повеќе »

Одмазда – љубов и смртна казна (81. продолжение)

Koга падна ноќта, густата магла се лепеше за ѕидините на хациендата, загушувајки ја светлината која доаѓаше од осветлениот салон. Фаусто инсистираше фамилијата да ја прослави веридбата на неговата ќерка. Дамите ги облекоа своите најсвечени фустани, а мажите ги облекоа своите фракови пред да слезат во трпезаријата. По вечерата, сите преминаа …

Повеќе »

Одмазда – љубов и смртна казна (80. продолжение)

Од ден во ден бакалницата во селото постепено се полнеше со продукти. Тоа претпладне, Луис Анжел појде со Естер да и помогне при дотурот на намирници. Додека ги полнеа полиците, Естер погледна во момчето и рече;– Ти благодарам што дојде со мене да ми помогнеш, Луис Анжел. – Нема на …

Повеќе »

Одмазда – љубов и смртна казна (79. продолжение)

 Кога падна ноќта, Рикардо го покани својот пријател Луис Анжел на забава во борделот на тетка Кармен. Пред да заминат, Рикардо отвори шише вино да наздрават за своето пријателство, додека Луис Анжел внимателно го отвори својот сребрен часовник на чие тло лежеше беле материја во прашак, непозната за Рикардо.   …

Повеќе »

Одмазда – љубов и смртна казна (77. продолжение)

  Сонцето беше слабо тоа утро. Јато од кискадии летаа кон небото и слетаа во гнездата на високите тополи кои и држеа сенка на старата фазенда. Фамилијата беше собрана во големата трпезарија за појадок. Единствено недостасуваше Естер, а нејзиното отсуство Фаусто го гледаше како непочит. Додека Моналиса ги служеше господата …

Повеќе »

Одмазда – љубов и смртна казна (76. продолжение)

  – Не плачи. Те љубам, Естер. Решив да го прифатам предлогот на твојот сопруг за партнерство од две причини. Да и помогнам на мојата фамилија да излезе од бедата во која живее и за да се збогатам и да можам да ти приуштам се што заслужуваш. Естер, те молам, …

Повеќе »

Одмазда – љубов и смртна казна (75. продолжение)

Рано наутро, Фаусто дојде до колибата на Енцо. Цела ноќ размислуваше за предлог идејата на неговиот син. Конечно се увери дека Рикардо е во право. Само бракот помеѓу Елиса и Енцо ќе може да му ја врати одземената земја. Колибата сеуште беше потоната во сон. Фаусто слезе од коњот и …

Повеќе »

Одмазда – љубов и смртна казна (74. продолжение)

  Под врелото сонце, Кристина ги переше алиштата на бунарот, кога нечија сенка го прекри нејиното лице и кога го подигна погледот, забележа како Анибал Кастењон ја симнува шапката пред неа.– Кристина…– Барате нешто, господине?– Дојдов да те видам, – срамежливо почна тој.– За што?– Би сакал да бидам повторно …

Повеќе »
error: Содржината е заштитена!