Почетна / Живот / Соопштение за прва на Балканот Интерпарламентарна Коалиција

Соопштение за прва на Балканот Интерпарламентарна Коалиција

Во продолжение, целосно Соопштение за одржана Конституционална Седница за формирање на интерпарламентарно интерпартиско тело за поддршка на маргинализирани жени и девојки, со фокус на самохрани мајки и еднородителски сеејства: Институционална поддршка за самохраност и еднородителски семејства :

На 5.2.2024 година, со почеток во 10 часот во Собранието на Р. Македонија, одржана е СЕДНИЦА НА КОМИСИЈА ЗА ЕДНАКВИ МОЖНОСТИ НА ЖЕНИТЕ И МАЖИТЕ и Клубот на пратенички, а по иницијатива на ГО „Една може!” и Мрежата “ЈУНАЈТЕДФЕМ” Скопје, по програма Конститутативна средба на Интерпартиската парламентарна коалиција за унапредување на статусот на еднородителските семејства, самохраните родители, девојки и жени од маргинализирани групи

На седницата главно обраќање имаше Претседателката на организацијата и Директорката на ЈУНАЈТЕДФЕМ, родова експертка Мр. Дороти Пачкова при што ја посвети свеченоста на секоја една жена со која стапила во контакт изминатите 10 години, на нововеквните жени и се осврна на почетоците на феминистичките заложби, за потребата од оваа Коалиција, за целите и приоритетните полиња за работа.

Професорката Др. Гордана Силјановска Давкова, даде свој увид за ова како што кажа: “посебно чувствително прашање”, напомена дека говорот на Дороти уште долго ќе го памти Собранието и присутните и по дневниот ред, се избраа Претседателка и Потпретседателка на новоформираната Интерпарламентарна Коалиција.

За Претседателка, Професорката Давкова по интерни преговори, ја Предложи Пратеничката Ели Панова а сите присутни пратенички едногласно ја изгласаа.

За Потпретседателка, исто така едногласно ја избраа и ја изгласаа Пратеничката Марија Костадинова. Двете Пратенички се членки на КЕМ и Клубот на пратенички при Собранието на Р. С. Македонија. Двете новоизбрани Претседателка и Потпретседателка, се огласија со суштествени говори, како за нив лично и професионално е важана оваа многу сериозна тема, и се обврзаа да ги вложуваат своите професионални капацитети во подобрување на проблематиката со самохраноста и еднородителството.

Со формирање на оваа интерпартиска парламентарна коалиција, борбата за подобрување на состојбата на самохраноста и еднородителството, се фокусира на трасирање институционален пат, институционална меморија и долгорочни системски измени за целната група. Членки на новоформираната коалиција се над педесетина (50) пратенички, од сите парламентарни партии, групи, комисии, етникуми и возрасти. “Чест и задоволство е да се биде дел од овој свечен чин, преку кој ги отвараме портите кон осовременување на општеството”, изјавуваат од Една може и ЈунајтедФем.

Оваа Собраниска седница е иницирана и прифатена по децениска борба за поместување од мртва точка кон подобрување на правата и состојбата на еднородителските семејства и на самохраните мајки во Р. С. Македонија, а нашиот Прламент е прв на Балканот со овој бид на интерпарламентарна коалиција.

Со почит,

Една може! и ЈУНАЈТЕДФЕМ

Дани | ТВ Пакет

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Видео | Боки 13 го најави предметот „Бумеранг“

Основното јавно обвинителство за гонење организиран криминал и корупција од денеска ја почнува кривично-правната операција …

error: Содржината е заштитена!