Почетна / Филм / Документарец за дигиталните манипулации за Водици на Телма
19 јануари, ден петок - 19.15 часот, документарен филм на Телма телевизија

Документарец за дигиталните манипулации за Водици на Телма

Филмот претставува нуркање во светот на дезинформациите, истражување како и зошто се шири со брзо темпо низ целиот свет и последиците на социјалната кохезија и демократијата. „Производство на хаос“ го следи патувањето на он-лајн дезинформациите од неговиот извор во конфликтните зони на Азија и Блискиот Исток, до гласањето за Брегзит во 2016 година и претседателството на Доналд Трамп, до крајниот засилувач и алатка за регрутирање, пандемијата на Ковид во 2020 година.

Документарецот открива како слични идеи, зборови и видеа ги заразуваат бунтовничките движења што се поттикнуваат низ светот. Специјалистите за дезинформации прикажани во документарецот предупредуваат на егзистенцијална криза на демократиите. Нашата зголемена зависност од он-лајн светот, во комбинација со новите алатки за манипулација, овозможиле создавање паралелни реалности.

Луѓето кои живеат во иста заедница сега можат да го перцепираат светот на многу различни начини, во зависност од тоа каде се дружат он-лајн. Моќта да се манипулира со наративи и да се собираат луѓе кон невистини го подига влогот толку високо што мирот и соработката стануваат сè покревки. Агентите кои свесно се занимаваат со невистини веруваат дека преку создавање хаос и еродирање на јавната доверба е можно ресетирање на глобалните структури на моќ подалеку од контролата на либералните демократии.

„Производство на хаос“ завршува со размислување за тоа што би можело да биде следно, додека напредуваме понатаму кон свет каде што целата економска и социјална интеракција се движи во виртуелниот свет преку создавањето на метаверзумот. Интересно е тоа што оваа нова генерација на „дигитални домородци“ стануваат сè повеќе критични и свесни за манипулации… и сакаат да го променат патот.

Дани | ТВ Пакет

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Недела, 23 јуни на Телма, 22.15 часот | Воениот трилер „Ѕидот“

За време на војната во Ирак, наредникот на штабот на американската армија Шејн Метјус е …

error: Содржината е заштитена!