Почетна / Телевизија / ААВМУ: Советот на агенцијата одлучува без какво било влијание

ААВМУ: Советот на агенцијата одлучува без какво било влијание

Советот на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги категорично ги отфрла наводите на Здружението на новинари на Македонија дека директорот на Агенцијата, на седницата одржана на 15 јули се обидел да влијае на членовите на Советот, да донесат одлука на штета на телевизите Алсат-М и ТВ Телма.

Советот на Агенцијата, како што е утврдено со закон, одлуките ги носи со мнозинство гласови од вкупниот број членови, врз основа на материјали подготвени од Стручната служба. Извештаите за надзор, меѓу другото, содржат констатации од надзорот, опис на прекршувањето и предлог-мерка. За време на одржувањето на седница, вообичаена пракса е да се отвори дискусија по точките на дневен ред, во чии рамки се изнесуваат поединечните мислења и ставови и се споделувааат сознанија и информации поврзани со материјалите кои се дискутираат. На споменатата седница, Советот, едногласно донесе одлука да се покренат прекршочни постапки против ТВ Телма и Алсат – М поради прекршување на изборниот молк.

Обраќањето на директорот на Агенцијата во врска со прекршувањето на ТВ Телма на изборниот молк во кое тој изнесува добиени информации не може да се толкува како обид за влијание. Напротив, членовите на Советот треба да бидат запознаени со сè што се случува во медиумската сфера, особено кога станува збор за сериозни прашања како вршење притисок врз медиумите. Ваквите прашања треба да бидат во фокусот на јавните дискусии и наместо да се „жигосуваат“ оние коишто ги обелоденуваат информациите, релевантните страни треба да вложат напори за нивно надминување и да ги поттикнат оштетените субјекти да ги процесуираат пред надлежните органи – велат од Агенцијата.

Дани | TВ Пакет

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

ТВ Пакет со поддршка до Канал 5 и осуда на говорот на омраза

ТВ Пакет со поддршка за телевизија Канал 5 која последниот период е мета на оркестирано …

error: Содржината е заштитена!