Почетна / Телевизија / ИНРЕКОМ со став за исклучувањето на каналите и притисоците кон АВМУ

ИНРЕКОМ со став за исклучувањето на каналите и притисоците кон АВМУ

Веројатно последно што очекуваа гледачите од неделната програмска понуда беше црн екран со текстуално соопштение со чие појавување операторите на јавни електронски комуникации во Македонија, односно ТВ операторите, започнаа со ефективен протест со кој се закануваа низ претходните месеци.

Црниот екран вчера ги изненади гледачите, а неговата програмска „понуда“ им беше достапна од 18:10 до 19:10 часот, но тоа не е сè што ќе се гледа на кабeлските програми доколку нема решение, имено од оваа Среда, од кога започнува изборната кампања, каналите ќе бидат исклучени од 19 часот до 22 часот.

Со соопштение за фактичката состојба која се случи во телевизискиот етер, започнува анализата на Институтот за развод на електронско комуникации, која ја читате во продолжение :

“Па така, симболично во неделата на почеток на кампањата за вонредните избори закажани за 15 јули, во Македонија се насели медиумскиот мрак кој ги покри сите канали од програмската понуда на операторите, освен Македонската Радио Телевизија која мора да ја пренесуваат со законска обврска.
А, не може ниту да се каже дека тоа не беше очекувано, операторите ги бранеа своите ставови со ваква најава месеци наназад, особено после разгорувањето на несогласувањата со петте национални терестријални телевизии, со кои „војуваа“ за наводно непочитување на авторските и сродни права. Преку оваа битка, каналите издејствуваа законски измени кои ги изврши Собранието со измени во 2018 година, а дополнително ги забрзаа во моменти пред самораспуштање во 2020 година.

Несериозното сфаќање на заканата веројатно дополнително го мотивираше Министерството за информатичко општество и администрација, кое во време на вонредната ситуација и корона криза упати известување до операторите со предупредувања кон истите. Важноста да се решат авторските права небаре пандемијата со КоВид-19 не е во полн ек, го натера министерот Манчевски да предложи, а потоа и да бидат донесени и уредби со законска сила, со спорна содржина како можност за додворување до самите национални телевизии.
Како шлаг на тортата, Владата на 29.05.2020 донесе уредба со која се задолжија операторите, сите досегашни регистрирани канали, за кои не истекле договорите за права, да ги пререгистрираат во рок од 60 дена. Со тоа, сите до еден канали треба да се пререгистрираат најдоцна до 08. август годинава, секако, согласно новите законски измени и новите подзаконски акти кои мораше да ги донесе Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги. Ретроактивноста во правото исто така не може да важи, со што ова претставува преседан кога вообичаено е да се чека да се истечат актите (односно договорите), па потоа да се продолжат согласно новите прописи.

Веројатно развивање на туризамот, а не здравата логика им било во прв план на законодавците, кога новите законски и подзаконски промени, кои се неприменливи во пракса, предвидуваат првиот човек на каналот/групацијата да треба да дојде за да потпише изјава под целосна одговорност дека ги има регулирано авторските права. Исто така и самите оператори ќе треба да имаат нотарска изјава за правата на каналите, а доколку се утврди дека каналот нуди содржина без регулирани права, одговорноста да ја споделат и каналот/групацијата и самиот оператор. Вакво нешто не е применливо а дополнително не постои како практика во рамки на Европската Унија и пошироко.

Зарем Владата го измисли контролирањето на авторските права? Секако дека не, дури и пред овие небулозни измени на законските прописи, авторските права беа регулирани согласно европските стандарди со соодветен закон. Исто така, ИНРЕКОМ смета дека овој потег за преголема регулација е неуставен и противправен. Институтот за развој на електронски комуникации потсетува дека операторите немаат никаква реална моќ да ја контролираат програмската шема на самите канали, односно операторите единствено ги реемитуваат каналите. ИНРЕКОМ исто така упатува апел до Уставниот суд да реагира и да ги прогласи сите законски и подзаконски акти за времено „замрзнати“, а потоа и целосно да ги укине.

Инситутот упатува предлог до новиот пратенички состав на пост изборното Собрание и новата легитимна и легална Влада да донесе соодветни законски измени, во интерес на сите страни, а најмногу во интерес на граѓаните како крајни корисници, притоа држејќи до Европските правни норми и регулативи, следејќи искуства од развиените држави.

Дополнително, ИНРЕКОМ очекува овие перипетии да бидат нотирани во годишниот извештај што ќе го објави Европската Унија, особено во поглавјето 10 кое се однесува на Информатичкото општество и медиуми.
Институтот за развој на електронски комуникации, исто така, укажува на провидниот обид за притисоци врз АВМУ како независен регулатор, преку преписките помеѓу политичката партија Движење БЕСА и Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги.

Во држава која се обидува да влезе во колосек со европските текови, зарем е здраворазумски било која политичка партија да влијае врз независноста на регулаторната агенција за медиуми. За потсетување, политичката партија Движење БЕСА поднесе кривична пријава до АВМУ и Претседателот на Советот на Агенцијата, поради „пречекорување на овластувањата и злоупотреба на службената должност“, наводно со цел да се наштети на движењето Беса. Беса негодува поради немањето временски простор за рекламирање во платеното политичко рекламирање.”

Повеќе за ставовите на ИНРЕКОМ и сеопфатната анализа, прочитајте на линкот подолу :

КОМЕНТАР: Операторите ги исклучија каналите, АВМУ во клинч со политички притисоци

 

Дани | ТВ Пакет

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Фото | Алфа телевизија прослави 16 години постоење во етер

Алфа ТВ е приватна национална телевизија, која започна да емитува програма на македонски јазик на …

error: Содржината е заштитена!